22 beste tools om online je kennis bij te spijkeren

Elke crisis biedt kansen. Dus kom sterker uit deze coronacrisis en maak slim gebruik van de vrijgekomen tijd in je agenda. Lees de vakliteratuur die nog op je nachtkastje lag. Volg een gratis cursus. Of kies uit een van de vele webinars en trainingen die nu worden aangeboden. Ook voor professionele wereldverbeteraars en veranderaars is er behoorlijk wat aanbod, dus ik zet de beste 22 tools om je kennis bij te spijkeren op een rij.

Voor ouders schreef ik eerder dit artikel met 22+ educatief verantwoorde websites voor kids. Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan.

Verbeteren je presentatievaardigheden, leer Arabisch of verdiep jezelf in Artificial Intelligence (AI). Er is voor ieder wat wils, soms betaald maar vaak ook gratis.

Nu geen tijd om te lezen? Pin nu, lees later.

 • 22 beste tools om online je kennis bij te spijkeren #corona
Contentstrategie voor sociale ondernemers en purpose brands

Door: Gemma Steeman

1. MOOC’s

MOOC staat voor Massive Open Online Course; een online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Met een MOOC kun je dus een certificaat halen bij een universiteit van wereldfaam.

Veel topuniversiteiten bieden MOOC’s aan, soms gratis, soms betaald.

Er is volop keuze, van computercriminaliteit tot positieve psychologie:

2. Digitale werkplaats van Google

Google biedt iedereen een gratis cursus over online marketing. De training is ingedeeld in 26 korte modules, zoals SEO en online adverteren.

Voor ieder onderdeel dat je afrondt, kun je een test maken waarna je een badge verdient en eindexamen mag doen.

3. Gratis cursus AdWords en Analytics

Ook Google AdWords en Google Analytics hebben online gratis cursussen.

4. LinkedIn Learning

LinkedIn Learning is een videoplatform met cursussen voor experts in software, creatieve en zakelijke vaardigheden. Natuurlijk zijn er ook tutorials over LinkedIn als tool om jezelf te profileren.

5. Jouw eigen masterplan voor meer online zichtbaarheid

Nou vooruit, ik maak van de gelegenheid gebruik om over mijn eigen programma te vertellen. In 6 maanden tijd help ik je bij het ontwikkelen van een masterplan om online beter zichtbaar te zijn.

Ik leer je het geheim van ijzersterke content waarmee je boven de massa kunt uitsteken, we focussen op een hechte relatie met jouw (potentiële) klanten en ik leer je een bewezen methode die je veel tijd gaat besparen. Weg met die losse flodders, we gaan voor consistentie in je content! Dat gaat namelijk veel opleveren voor je online zichtbaarheid.

En niet te vergeten, we doen alles vanuit purpose: vanuit jouw ondernemerschap kun je namelijk écht van betekenis zijn voor mens, milieu of maatschappij.

6. Wat zegt de wetenschap?

Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis online colleges. Elke week brengen ze de wetenschap een stukje dichterbij met video’s en podcasts.

Welke strategieën kun je bijvoorbeeld in élke discussie toepassen? En wat is het effect van klassieke muziek?

7. Miniboek over betekenisvol ondernemen

In het ‘nieuwe normaal’ moeten we anders omgaan met elkaar en met de wereld. Dat vindt ook antropologe Francien van Eersel. Daarom schreef ze een interactief miniboek over betekenisvol ondernemen in tijden van corona.

Daarin geeft ze – bekeken vanuit de antropologie – inzicht in waarom jouw klanten jou(w merk) aantrekkelijk vinden. Wat hun diepste verlangen is, hoe deze coronacrisis dat verlangen bij ze triggert én hoe jij ze erbij kunt helpen.

Superwaardevol en een echte aanrader.

8. Leer een taal

50LANGUAGES geeft je gratis toegang tot online taallessen in 50 talen. Leuk vormgegeven met puzzels en taaltoetsen om binnen no-time een paar zinnen Arabisch, Italiaans, Russisch of Japans te spreken.

Wil je Frans of Spaans leren – dan is de podcast van Dualingo (jawel, van de app) de moeite waard.

9. Verfijn de kunst van storytelling

Een verhaal is voor ons brein makkelijk behapbaar, interessant en een logische manier om kennis te verwerken.

Leer storytelling van de besten en volg deze training over de kunst van storytelling door de makers van Pixar.

Begin bijvoorbeeld altijd met de vraag WAAROM je een verhaal moet vertellen. Wat is de brandende overtuiging die je verhaal voedt? Dat is het hart van je verhaal.

10. HubSpot Academy

Mijn business coach gaf me ooit de tip om een online cursus in Amerika te volgen. Daar zijn ze op bijna elk gebied verder.

Mijn persoonlijk favoriet is HubSpot Academy. De content is toonaangevend, de online omgeving gebruiksvriendelijk en er is een mogelijkheid om jezelf te certificeren.

  11. Volg een gratis cursus op Soofos

  Soofos is een van de grootste e-learningplatformen van Nederland. Zij bieden Nederlanders die gedwongen thuis zitten door de coronacrisis tijdelijk gratis cursussen aan.

  Van het schrijven van je algemene voorwaarden tot het leren ontwerpen in Adobe Illustrator. Aanmelden kan tot 26 april, de content die je kiest blijft na die datum ook gratis beschikbaar.

  12. Verdiep je in AI

  Artificial intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie: de meeste mensen hebben ervan gehoord, maar weten (nog) niet hoeveel impact het kan hebben op hun toekomst. Daar brengt deze Nationale AI-cursus verandering in. De gratis cursus bevat verschillende modules – van deep learning tot AI op de werkvloer.

  Er is ook een versie voor kinderen, de Nationale AI-cursus Junior. Beide versies zitten echt goed in elkaar, zijn interessant en leerzaam. Aanrader!

  13. School of Life

  The School of Life is een internationale organisatie die kennis uit de filosofie, psychologie en kunsten inzet om wijzer in het leven te staan. The School of Life Amsterdam bood 2 weken lang een gratis online talk aan met als thema ‘Wat te doen in gekke tijden?’

  Thema’s waren bijvoorbeeld ‘Vind je veerkracht’ of ‘Stoïcijnse lessen voor ondernemers’. Leuk en nuttig! De talks zijn hier terug te luisteren.

  Verder biedt School of Life (betaald) diverse professionele workshops aan, van Oosterse filosofie tot persoonlijk leiderschap.

  14. Gratis e-books

  Ga lekker in de tuin (of op je balkon) zitten met een gratis e-book via de bibliotheek. Het aanbod is enorm, kies bijvoorbeeld voor Scrum voor dummies, Social selling, coachend leiderschap of de Wow starts now.

  15. Luister naar podcasts

  Luister naar de podcast Hoe krijg je het voor elkaar. Hierin gaat Reinier Ladan op zoek naar hoe mensen werken en hoe ze dingen gedaan krijgen. Superhandig, bijvoorbeeld als je het boek Grip – het geheim van slim werken van Rick Pastoor niet wilt lezen maar er wel alles over wilt weten.

  Mijn andere favoriete podcasts zijn van Amy Porterfield, Marie Forleo en de podcasts van De Wereld van Morgen over innovatie en verandering. Hierin worden maatschappelijke veranderingen besproken en wordt gepraat over hoe de wereld van morgen er eigenlijk uit zal zien.

  Superinteressant in deze tijd!

  16. Presenteren kun je leren

  Ook de Nederlandse online academie Studytube biedt tot eind april cursussen aan. Bijvoorbeeld de gratis cursus Interactief presenteren. De cursus wordt gegeven door Gijs Tenthof, eigenaar van een trainingsbureau gericht op communicatie en schrijver van het boek Presenteren 3.0.

  Er zijn ook cursussen die zich specifiek richten op Powerpoint.

  17. Hoe start je een start-up

  In deze 8-delige online cursus leer je hoe je een startup opbouwt. Hoe maak je een goed product en hoe zet je dat in de markt?

  De gratis cursus wordt gegeven door Steve Blank, de bedenker van de populaire Lean Startup-beweging. Hij geeft tevens les aan de universiteiten van Stanford, Berkeley en Columbia.

  18. Leer EHBO

  Een mooi moment om je EHBO-kennis bij te spijkeren! Het Rode Kruis biedt online EHBO-cursus aan waarin je leert hoe je hulp kan verlenen bij veel voorkomende situaties.

  De gratis cursus duurt ongeveer anderhalf uur.

  19. Kijk documentaires

  De IDFA zet ruim 300 documentaires gratis online.

  20. Naar het theater vanuit je luie stoel

  Nu de theaters zijn gesloten zijn, zoeken veel theatermakers en gezelschappen naar alternatieven voor het publiek. Zo deelt Theater aan de Parade iedere avond om 20:00 uur een mini-voorstelling van één van hun artiesten, theatermakers of partners.

  Meer online voorstellingen en livestreams vind je in dit overzicht.

  21. Mode- en kunstcursus van MoMa

  Het Museum of Modern Art (MoMa) in New York komt met 5 gratis mode- en kunstcursussen om online te volgen. Eén van de beste musea ter wereld stelt hun expertise gratis en voor niks beschikbaar.

  22. Leer de vogels in je tuin en rondom je huis kennen

  Nu veel mensen verplicht meer tijd thuis doorbrengen, worden tuinen en balkons volop gebruikt. En dat merken ze bij de Vogelbescherming. Daarom bieden zij gratis 10 online vogelcursussen aan, te downloaden op de website van de Vogelbescherming.

  Dit zijn de meest in het oog springende initiatieven die ik kon vinden. Maar er vast meer! En er komen er nog meer bij. Ken jij mooie, waardevolle tools en websites waarop je je kennis kunt bijspijkeren tijdens deze coronacrisis?

  Deel ze via mijn Facebook of Instagram. Je maakt er veel mensen blij mee. Dank alvast!

  Gratis e-book: hét geheim van content die de moeite waard is om te delen

  Hoe kun je je jezelf onderscheiden van de massa? Hoe weet je wat mensen aantrekt tot jouw merk? En hoe zorg je ervoor dat ze jouw content delen?

  Als je inzicht hebt in de motivatie van je publiek, kun je daar je content  op aanpassen. Ontdek de wetenschappelijke uitleg  waarom mensen bepaalde content wíllen delen en hoe jij daar je voordeel mee kunt doen.

  Download dit gratis e-book en zet een positieve beweging in gang.