Kinderboek WWW.wat?

Afgelopen zomer werd ik gevraagd om de inhoudelijke redactie te doen op het kinderboek WWW.wat? Het resultaat is om trots op te zijn. Het boek is met recht high-end te noemen! Het is mooi vormgegeven en inhoudelijk sterk kinderboek bomvol belangrijke weetjes over internet en mediawijsheid.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud, en zeker ook interessant voor oudere kinderen.

Het boek leert kinderen in 70 vragen hoe digitale media werken en hoe ze mediawijzer kunnen worden.

Ze krijgen antwoord op vragen als:

  • Wie heeft het internet uitgevonden?
  • Kunnen alle mensen tegelijkertijd surfen?
  • Zijn er boeven op internet?
  • Wanneer is je wachtwoord veilig?
  • Is alles wat op internet staat waar?
  • Kunnen vreemden mij zien via de webcam?
  • Zijn hackers gevaarlijk?
  • Hoe kan ik me beschermen tegen cyberpesten?

Het boek werd gelanceerd tijdens de Week van de Mediawijsheid 2017 en is aanbevolen door expertisecentrum Mediawijzer.net.

Je kunt WWW.wat? kopen via bol.com.

Enkele vragen uit WWW.wat?

Wat is internet eigenlijk precies?

Eigenlijk gaat het er bij internet om dat onze eigen computer miljarden andere computers over de hele wereld kan bereiken. Dat gebeurt via een gigantisch netwerk van kabels en radiosignalen. Via deze verbindingen versturen we berichten, foto’s, muziek en video’s kriskras de aarde rond. Omgekeerd stroomt op die manier informatie uit de hele wereld onze computer binnen. Zo ontdekken we bijvoorbeeld of Japanners ook katten als huisdier hebben of welke muziek populair is bij kinderen in Australië.

Al die informatie flitst razendsnel als pakketjes vol data (datapakketten) over landen en bergen en door muren heen. Zelfs oceanen worden doorkruist. Het woord ‘internet’ is de afkorting van ‘interconnected networks’. Dat betekent ‘verbonden netwerken’.

Kun je via zoekmachines alles vinden?

Met zoekmachine bedoelen veel mensen Google, de reus onder de zoekmachines. Google kan meer dan 40.000 zoekopdrachten per seconde aan – en schijnt ook nog met je mee te denken. Als je op drie verschillende computers in huis ‘Waddenzee’ intikt, dan staan bij je moeder misschien de sites met gezelligste strandtenten bovenaan, bij je vader uitjes die je kunt doen aan de Noordzee en bij jouzelf foto’s van babyzeehondjes.

Hoe komt het dat Google jullie zo goed kent? Omdat Google iedere user heel precies bestudeert. Google slaat IP-adressen op, maar ook zoekopdrachten, kliks, cookies en alle andere dingen die mensen op internet doen. Voordeel voor jou: je vindt vaak snel wat je zoekt. Nadeel: je krijgt een hoop advertenties te zien die je proberen over te halen om iets te kopen.

Bovendien krijg je vaak alleen te zien wat bij je past, zoals die babyzeehondjes. Je krijgt geen objectieve zoekresultaten. Dat is gevaarlijk want dan mis je bepaalde informatie en kun je niet goed je eigen mening vormen. We noemen dat de filter bubble.

Waarom is het belangrijk om een schuilnaam te gebruiken op internet?

Een schuilnaam is een naam om je achter te verschuilen. Het is een nepnaam, zodat mensen op internet niet weten wie jij echt bent. Hoe weet je of de ‘Lena’ met wie jij kletst echt een meisje van 12 is? Misschien heet Lena in werkelijkheid wel Paul en is hij een man die volwassen kinderen heeft. Dan is ‘Lena’ dus zijn schuilnaam. En misschien wil hij wel met je afspreken of je overhalen om dingen te doen die je zelf eigenlijk niet wilt. Geef daarom nooit je echte naam, telefoonnummer of adres. Als je met een chat-vriend wilt afspreken, vertel het dan aan je ouders en neem bij de eerste afspraak een bekende mee.

Je moet je schuilnaam ook niet verkeerd gebruiken. Als je niet te herkennen bent is het namelijk een stuk makkelijker om in een forum vervelende vragen te stellen. Of tijdens een chat de stoere held uit te hangen. Of om iemand te cyberpesten (pesten via internet). Dus onthoud: het maskerspel mag alleen als iedereen elkaar met respect behandelt en niets persoonlijks over zichzelf vertelt. En het allerbelangrijkste is: vergeet nooit wie je echt bent.

Kan ik anderen verbieden om een foto van mij op internet te plaatsen?

De wet heeft geregeld dat er portretrecht bestaat. Daarbij gaat het er niet om of je op die foto glimlacht, je tong uitsteekt of met je vinger in je neus zit. Als je op internet een foto van jezelf vindt waar je het niet mee eens bent, dan kun je van de eigenaar van die website of de maker van dat profiel eisen de foto te verwijderen. Uitzonderingen zijn er wel, bijvoorbeeld als je samen met een heleboel andere mensen op de foto staat.