Goede teksten voor kinderen en jongeren: zo schrijf je ze

Voor teksten voor kinderen en/of jongeren geldt: hoe minder tekst, hoe beter. Kies voor snelheid, overzicht en duidelijkheid. Kort en krachtig. En denk eens aan branded content en visuele storytelling, zoals vlogs, infographics of animaties.

Kinderen, pubers en jong-volwassenen zijn verslaafd aan communiceren. Ze bellen, gamen, appen, doen hun huiswerk en hebben tegelijkertijd 5 chatsessies openstaan. Hoe bereik je ze dan het beste met tekst? Want lezen doen ze nauwelijks. Ze scannen koppen, kijken vaak (uitgesteld) TV via YouTube en streamen hun muziek. Via al die kanalen krijgen ze behoorlijk veel informatie. En ze bepalen dus zelf wel wat ze tot zich nemen – en op welk moment.

Hoe krijg je dan nog jouw digitale boodschap afgeleverd? Hoe krijg je ze op jouw website en hoe zorg je ervoor dat jouw informatie blijft hangen?

Ik geef je 8 tips voor het schrijven van goede, begrijpelijke teksten voor kinderen en jongeren:

1. Vraag ze naar hun interesses

Echt, je zult verbaasd staan hoe goed kinderen en jongeren onder woorden kunnen brengen wat ze willen en waar ze behoefte aan hebben.

Voor alle content die je maakt voor kinderen en jongeren is co-creatie onmisbaar.

2. Spreek hun taal, maar spreek niet in hun taal

Je komt niet authentiek over wanneer je als volwassene probeert om jongerentaal te praten. Doe dat dus niet. Maar je moet wél weten wat er leeft, wie ze leuk vinden, waar ze naar kijken (en waarom) en wat de laatste trends zijn.

3. Zeg het met beelden

Lezen vanaf een beeldscherm kost moeite. Dat geldt zelfs voor jou – als volwassene. Jongeren zijn opgegroeid met een overload aan digitale informatie. Beeld werkt beter. Denk aan video, animatie, inforgraphics, podcast, kleur, vorm, geluid, beweging en/of symbolen.

4. Zorg voor interactie

Kinderen hebben van nature een onderzoekende houding. Speel daar op in. Ze moeten al vaak genoeg passief informatie tot zich nemen, dus gebruik digitale toepassingen waar ze voor bedoeld zijn: interactie. Maak het ze makkelijk om te reageren en te delen.

Toch tekst nodig om je boodschap over te brengen?

5. Schrijf kort en bondig

Gebruik korte zinnen, korte alinea’s en schrijf actief. Kom ter zake. Kinderen houden niet van een onnodige inleiding. Kom terzake.

6. Schrijf positief, actief en duidelijk

Geef instructies. Schrijf positief en wees duidelijk.

  • Klik hier
  • Download dat
  • Word lid

Laat die mooie volzinnen gewoon weg.

7. Gebruik tussenkoppen en witregels

Kinderen houden van overzicht. Help ze om de tekst te begrijpen door de informatie in kleine stukjes aan te bieden.

Gebruik tussenkopjes, witregels en schrijf in chronologische volgorde.

8. Tot slot: iets over uitroeptekens!!!

Tot slot, als toegift, een kleine schoonheidstip. Zet niet overal een uitroepteken achter!!! Jongeren zijn niet infantiel en uitroeptekens zorgen er niet voor dat je tekst beter overkomt. Uitroeptekens zijn irritant, schreeuwerig en dus respectloos. Ook voor de jeugd.

Wil je ook meer bereik in minder tijd?

Meer over GemmaIk werk met organisaties die een positieve invloed hebben op de mens, het milieu en de maatschappij.

Zij verdienen het om alle kennis en tools in handen te hebben om écht goede content te maken zodat ze daarmee een positieve beweging in gang kunnen zetten.

Dat is mijn missie.

In mijn nieuwsbrief help ik ze elke maand een stapje verder 👇

* indicates required

* Je ontvangt de nieuwsbrief maandelijks. Ik deel je gegevens met niemand. Uitschrijven kan met één klik.